Op pad met de ErfgoedApp

app

Op pad met de ErfgoedApp

Op doodnormale dagen biedt de ErfgoedApp wat extra kruiding bij je erfgoedervaring. Het is echter op die uitzonderlijke dagen, waarop we het verleden en de verschillende manieren waarop we daarmee omgaan centraal stellen, dat de ErfgoedApp de kers op de taart kan zijn.

Een van die dagen is natuurlijk de Erfgoeddag, een dag waarop erfgoedbeleving centraal staat. Aan de hand van materieel en immaterieel erfgoed staan we op zondag 21 april stil bij wat 'thuis' voor ons kan betekenen. Een waaier aan musea, heemkundige kringen, erfgoedcellen en vele andere spelers in het veld steken de handen uit de mouwen en zetten speciaal voor jou unieke ervaringen op touw. Vele daarvan ondersteunen deze activiteiten met behulp van de ErfgoedApp. Jules Jonkers, stagiair bij FARO, dook in het aanbod en maakte deze selectie:

Beleef Putte!

Heemkring Het Molenijzer, gericht op het verleden van Putte en omstreken, stippelde een adembenemende fietsroute uit die je doorheen de regio en haar verleden loodst. Dertig kilometer lang train je niet enkel je benen maar ook je historische kennis over het dorp en zijn voormalige inwoners. Van de bunkers uit het interbellum tot 18e-eeuwse hoeves, op deze fietstocht langs natuur en dorp passeer je eeuwen aan overgebleven erfgoed. Aan de hand van gedetailleerde audiovertellingen of historische foto’s deelt de heemkundige kring intieme verhalen over wat er zich jaren geleden afspeelde op deze indrukwekkende route.

Kunstenaars rond jouw huis – Beerse

Don’t judge a book by its cover - laat die leuze maar even aan de kant! Soms spreekt het voorplat namelijk boekdelen. Naar aanleiding van Erfgoeddag ontwikkelde Beerse maar liefst drie wandel- en fietsroutes. Eén daarvan, Erfgoedwandeling René Van Steenbergen, genoemd naar de Kempense architect, leidt je langs 36 historische gebouwen in Beerse. Op deze wandeling leer je 'thuis' kennen van buitenaf! Wat zijn de verhalen achter de Beerse gebouwen? Welke geheimen verbergen deze voorgevels? Je vindt het antwoord in de ErfgoedApp. Neem dus zeker de tijd om een uniek stuk bouwkundige geschiedenis beter te leren kennen.

Anarchie in Leuven. Thuis in de underground

'Thuis' is een polymorf wezen. Het neemt iedere mogelijke gedaante aan en hoewel hierdoor soms onherkenbaar weet het warmte te schenken aan iedereen. Met de Anarchie in Leuven-tour in de ErfgoedApp voelt Erfgoedcel Leuven het conventionele beeld van 'thuis' aan de tand. Op een uurtje wandel je door Leuven en kom je aan de hand van de app meer te weten over het rijke kraakverleden van de stad. Leegstaande panden werden huisgemaakt door een breed scala aan gewoontebrekers, van kunstenaars tot anarchisten (of alles tegelijkertijd). Laat de ErfgoedApp je gidsen doorheen dit waanzinnige stukje counterculture geschiedenis en verbreed je definitie van wat een thuis kan zijn!

Nostalgie van thuis. Wonen en leven in de jaren 1950, 1960 en 1970 - Beveren

Regent het, maar is je honger naar erfgoed nog steeds niet gestild? Geen zorgen! Erfgoedhuis Hof ter Welle in Beveren biedt je, binnenshuis, een uitzonderlijke kijk in het thuisleven doorheen de tijd. Van technologie van toen tot mode uit de 'jaren stillekes':  je ontdekt het thuisleven van toen samen met je hele familie. Krijg je deze activiteit niet ingevuld op Erfgoeddag zelf? De tentoonstelling loopt nog tot 8 september 2024 in Erfgoedhuis Hof ter Welle.

DIGI-TOUR | Hutje, hoevetje, huisje - Maaseik

Wil je nog verder terug in de tijd? Dan moet je bij het Regionaal Archeologisch Museum in Maaseik zijn, waar je op verkenning gaat naar de menselijke thuis doorheen de jaren. Het archeologisch museum brengt je zelfs nog verder terug in de tijd, naar de Romeinse aanwezigheid en zelfs de fascinerende prehistorie. Dankzij de ErfgoedApp worden specifieke vragen over de thuissituatie van de mens doelgericht beantwoord. Spring op Erfgoeddag dus zeker binnen in het RAM in Maaseik!

 

Wil je meer weten over de activiteiten in de ErfgoedApp? Hier vind je een overzicht.

Heb je deze activiteiten misgelopen op Erfgoeddag zelf? Niet getreurd! Dankzij de ErfgoedApp zijn al deze activiteiten het hele jaar door beschikbaar.

app_pk4.png