“Elke dag Erfgoeddag, dat is het doel” 

Erfgoeddag 2017 - Openbare bibliotheek Brugge

“Elke dag Erfgoeddag, dat is het doel” 

Birgit Ampe, Valerie Logghe en Ludo Vandamme verwelkomen ons in de Brugse Openbare Bibliotheek. Birgit is wetenschappelijk medewerker en focust zich op de conservatie van de erfgoedcollectie. Valerie werkt voor de openbare bibliotheek en de erfgoedcollecties en verzorgt de publiekswerking, evenementen, lezingen, enz. Ludo ten slotte is curator. Alle drie zijn ze ervan overtuigd dat Erfgoeddag elk jaar opnieuw een bijzonder moment is voor de publiekswerking van de bibliotheek. De bibliotheek is een van de zes partners in het netwerk van de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken en is een van de negen door de Vlaamse overheid erkende erfgoedbibliotheken. Die zijn omwille van hun erfgoedcollecties erkend door de Vlaamse Gemeenschap en hebben een kwaliteitslabel. 

De bibliotheek in Brugge is wereldberoemd voor haar middeleeuwse manuscripten en haar collectie, met onder meer het uitgebreide archief, de poëziehandschriften en de bibliotheek van de Vlaamse dichter Guido Gezelle. Bijzonder is ook dat de erfgoedcollecties en de collecties van de openbare bibliotheek samen zijn gebleven. Bezoekers komen zo heel makkelijk in contact met het papieren erfgoed. Ludo: “Graag wil de bibliotheek die toegankelijkheid in de nabije toekomst nog uitbreiden. Elke dag Erfgoeddag, dat is het doel.” 

Erfgoedcel Brugge coördineert de activiteiten rond Erfgoeddag in de stad en dus ook die van de bibliotheek. De Openbare Bibliotheek krijgt relatief veel vrijheid bij het organiseren van activiteiten. Door het succes van Erfgoeddag in Brugge kan de bibliotheek haar activiteiten vaak over het hele weekend spreiden. Komende editie kunnen kinderen er onder meer genieten van een schimmenspel, terwijl de allerkleinsten leren over Guido Gezelle. In de bibliotheek kwam er normaal gezien ook een hoek waar bezoekers naar nachtdieren konden luisteren. Al is dit jaar alles nog onder voorbehoud. Er werd al een workshop uitgewerkt, maar de kans bestaat dat ook deze activiteit niet zal kunnen doorgaan. Ludo: “Momenteel werken we voor alle activiteiten een digitaal alternatief uit. Afhankelijk van de coronamaatregelen zullen de activiteiten fysiek of digitaal plaatsvinden. De jaarlijkse tentoonstelling gaat dit jaar over astrologie, astronomie, nachtdieren, enzovoort. De traditionele aperitieflezing is er dit jaar ook weer bij en wordt deze keer georganiseerd in samenwerking met de Brugse diversiteitsdienst. De lezing brengt het verhaal van mensen die in de middeleeuwen als sodomiet werden veroordeeld.” 

Duurzaam omgaan met de activiteiten en samenwerken met verschillende actoren zijn volgens Ludo erg belangrijk voor de bibliotheek: “Werken met en voor diverse doelgroepen is van wezenlijk belang. Erfgoeddag is daar een ideaal instrument voor. Zo zet de bibliotheek graag kleinere collecties in de kijker, zoals de verzameling Brugse toeristische reisgidsen uit de 19e eeuw.” 

Even terug in de tijd dan, naar de editie 2019 met als thema ‘Hoe maakt u het?’. Ambachtslieden stelden hun werk voor, legden uit hoe handgeschept papier gemaakt werd en hoe men schreef met inkt en ganzenveer. Birgit: “Afbeeldingen zijn interessant, maar live zaken kunnen zien is veel leuker. Helemaal bijzonder is het als je als bezoeker zelf dingen kunt uitproberen.” Valerie vertelt hoe de bibliotheek er in 2011 (Erfgoeddag ‘Armoe troef’) niet voor koos om een spectaculair deel van de collecties te tonen. In plaats daarvan werd een krant samengesteld met knipsels over armoede in de 19e eeuw. Een van de succesvolste edities was volgens Ludo Erfgoeddag 2007, met als thema ‘Niet te schatten’: “Dat jaar was er een tentoonstelling over boekenwinkels in Brugge in de 19e en 20e eeuw. De locaties van deze verdwenen handelszaken werden opgespoord en op die plekken werd aangegeven dat er vroeger een boekhandel gevestigd was. Alle zaken werden verbonden door een stadswandeling. Een mooi voorbeeld van de duurzaamheid waarnaar de bibliotheek streeft.”  

-------------- 

Deze blog maakt deel uit van een reeks gesprekken die Mahroo Mehdipour en Sophie Poblome voerden met enthousiaste Erfgoeddagdeelnemers. Andere verhalen in de reeks ontdek je elders op de Erfgoeddagblog. 

Tekst: Mahroo Mehdipour en Sophie Poblome 
Foto: Openbare bibliotheek Brugge door Mahroo Mehdipour voor FARO