Achter de schermen bij Christoffel Plantin  

Museum Plantin-Moretus

Achter de schermen bij Christoffel Plantin  

Het Museum Plantin-Moretus bevindt zich in hartje Antwerpen, in een opmerkelijke erfgoedsite. Het museum vertelt het verhaal van de families Plantin en Moretus en hun wereldvermaarde drukkerij.  

Christoffel Plantin, volgens het museum ook wel “de Steve Jobs van zijn tijd”, was een Franse humanist, drukker en uitgever. Gestart als boekbinder wist hij uiteindelijk een van de grootste drukkerijen ter wereld uit te bouwen. Zijn huis en bedrijf werden negen generaties lang bewoond en beheerd door zijn nazaten. In 1876 werd het statige pand verkocht aan de stad Antwerpen, die het als museum inrichtte. Daardoor kunnen bezoekers uit de vier windstreken vandaag de ongemeen boeiende geschiedenis van dit vooraanstaande drukkersgeslacht ontdekken en een unieke blik werpen op de betekenis van de boekdrukkunst voor het intellectuele leven.  

We vroegen Odette Peterink, publiekswerker Museum Plantin-Moretus, wat dit museum zo uniek maakt: “Om te beginnen: het gebouw. Dat maakt bij de bezoekers een diepe eerste indruk, precies omdat je hier de sfeer van verschillende eeuwen heel tastbaar kunt voelen. Wandel door het museum en je stapt een tijdcapsule binnen. Deze plek heeft zoveel te bieden: hier kun je met eigen ogen de oudste drukpersen in de wereld bewonderen, net als een heleboel loden letters die gezet werden om wereldberoemde boeken te drukken. De grootste schat van het museum is de grote collectie manuscripten en oude boeken, de tekeningen, prenten en het archief.” 

Dat opmerkelijke archief, dat in de loop der eeuwen met grote zorg is verzameld en samengesteld, toont aan met welke toewijding Christoffel Plantin en de generaties na hem streefden naar een drukkerij van hoge kwaliteit. De archieven van de Officina Plantiniana werden in 2001 toegevoegd aan Unesco’s Lijst van het Wereldgeheugen. De schaal van dit archief en het enorme netwerk van Plantin onderstrepen het belang en de betekenis van deze drukkerij. Odette: “We vergelijken ons met het wereldwijde web avant-la-lettre. Deze drukkerij was een plaats waar informatie werd verzameld, onder woorden gebracht en verspreid over de hele wereld.” 

Tijdens Erfgoeddag brengen gidsen de hoogdagen van het Plantin-Moretusimperium terug tot leven. Verkleed als bewoners en werknemers uit de 16e en 17e eeuw leiden ze je door de vele sfeervol verlichte ruimtes en wijden ze je van naaldje tot draadje in in de fascinerende geschiedenis van de familie en het huis. 

-------------- 

Deze blog maakt deel uit van een reeks gesprekken die Mahroo Mehdipour en Sophie Poblome voerden met enthousiaste Erfgoeddagdeelnemers. Andere verhalen in de reeks ontdek je elders op de Erfgoeddagblog. 

Tekst: Mahroo Mehdipour en Sophie Poblome 
Foto: Museum Plantin-Moretus door Mahroo Mehdipour voor FARO