Archeozoölogie, wat is dat voor een beest?

Archeozoölogie, wat is dat voor een beest?

Demonstratie
Archeocentrum Velzeke
Zoogdierenwerkgroep Vlaanderen

Dat het groene Velzeke in de Gallo-Romeinse tijd druk bewoond werd, bleek onlangs uit 'Het verhaal van Vlaanderen'. Bij de opgravingen in de Romeinse nederzetting werden tal van waterputten onderzocht. Eens niet meer bruikbaar voor waterwinning werden deze putten gebruikt om afval in te dumpen of werden ze op een natuurlijke manier langzaam gevuld. Die resten zijn zo omvangrijk dat er tot op vandaag onderzoek naar wordt verricht. Op onze zeefinstallatie buiten tonen we je dat ze een heel verhaal kunnen vertellen over mens en landschap. Binnen worden de skeletjes van muizen, spitsmuizen, vleermuizen en andere zoogdieren uit de waterput van Velzeke gedetermineerd.
Daarnaast organiseren we doorlopend rondleidingen over mens en dier in de permanente tentoonstellingszalen, in het Archeodepot en in de tijdelijke tentoonstelling 'Over vliegen, vallen en... opgraven. Luchtvaartarcheologie in Vlaanderen'.

Waar
Archeocentrum Velzeke
Doolbosweg 2
9620
Velzeke
Neem vooraf een kijkje op onze website. Zo weet je op voorhand waar je best je wagen parkeert en hoe je vlot de nieuwe toegang bereikt.
Wanneer
23/04/2023 - 10:00 t/m 18:00
Contact
Bereikbaar

Dienstregeling NMBS  Dienstregeling De Lijn  Blue Bike

Toegankelijkheid
Toegankelijkheid: geheel
Toegankelijkheid doelgroep: 
Voor iedereen
Op onze Archeosite speelt archeologie zich ook buiten de tentoonstellingskasten af. Onze gidsen zorgen er met hun persoonlijke aanpak en replica's voor dat ook slechtzienden op een interactieve manier met archeologie kunnen kennismaken. Kinderen die neurodivergent zijn en tijdens hun bezoek overprikkeld raken, kunnen gebruik maken van snoezelrugzakjes met noise cancelling koptelefoon.
Meer info
Deze activiteit gaat het gesprek aan over de relatie mens-dier.
Kinderen
Geschikt voor kinderen: 
8-18 jaar