Wat de 'opgezette' dieren ons vertellen

opgezette dieren

Wat de 'opgezette' dieren ons vertellen

Rondleiding
Natuurpunt Natuuracademie

Is dat een echt dier? Het is één van de meest gestelde vragen door kinderen. Waarom hebben we een collectie opgezette dieren, wat is het belang ervan en hoe gaan we ermee om?
In ons museum heeft de collectie een educatieve waarde. Is dit altijd zo geweest en vanwaar komt dit? Wanneer is een collectiestuk een triomf of een educatief object? Hierop zoeken we antwoorden tijdens de Erfgoeddag. 

Via de erfgoedapp hoor je taxidermist Emiel Janssen met onvergetelijke verhalen over de herkomst van enkele stukken. Waar is het gevonden, hoe is het gestorven? Respect voor de overgang van een levend naar levenloos dier, getransformeerd tot tentoonstellingsobject. In een rariteitenkabinet stellen we de ‘speciallekes’ tentoon en er is een demonstratie van een taxidermist.

Een activiteit voor jong en oud! Gidsen nemen je die dag graag mee op pad doorheen de collectie. Voor de jongste bezoekers is er een knutselactiviteit. Napraten kan in onze cafetaria of op het terras. Kom zeker langs.

Waar
Natuur.huis Turnhout
Graatakker 11
2300
Turnhout
Wanneer
23/04/2023 - 11:00 t/m 16:30
Contact
Bereikbaar

Dienstregeling NMBS  Dienstregeling De Lijn  Blue Bike

Toegankelijkheid
Toegankelijkheid: gedeeltelijk
Toegankelijkheid doelgroep: 
Personen met een auditieve beperking of handicap, Personen met een verstandelijke beperking, Personen met een visuele beperking of handicap
We zetten die dag in op verschillende gidsbeurten. Daardoor kunnen we inspelen op de noden van het publiek. Er is ook de mogelijkheid om zonder gids rond te lopen. Er zijn zowel visuele als auditieve activiteiten in het museum. Niet alles zal voor iedereen mogelijk zijn om te doen maar altijd wel een deel van de activiteit. Het huis is enkel toegankelijk via een trap, er is geen lift in het gebouw. Het museum heeft het 'toerisme voor autisme' logo maar op de Erfgoeddag kunnen wij niet voorzien hoe druk is het is.
Meer info
Deze activiteit richt zich op kinderen.
Deze activiteit gaat dieper in op de tradities die leven rond dieren.
Deze activiteit focust op dierenverhalen.
Deze activiteit zet beestjes binnen de cultureel erfgoedzorg in de kijker.
De ErfgoedApp biedt extra info bij de activiteit.
De vaste collectie is gratis te bezoeken.
Kinderen
Geschikt voor kinderen: 
6-18 jaar