Activiteiten die kaderen in het jaar van het Europees jaar van het cultureel erfgoed

2018 is het  Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (EYCH18). Een jaar lang wordt de diversiteit en rijkdom van alle soorten erfgoed in Europa gevierd.
 
Erfgoed speelt een belangrijke rol in de levenskwaliteit van de Europese burgers en het draagt bij tot de ontwikkeling van een gevarieerde, gemeenschappelijke Europese identiteit. Het doel van het jaar is om mensen in Europa bewuster te maken van hun geschiedenis(sen) en de waarden en het gevoel van identiteiten in Europa te bevragen, te verrijken en te versterken.
 
De organisatie van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (EYCH18) is in handen van de Europese Commissie.
Lees er meer over op de koepelwebsite.
 

Hieronder vind je een selectie van activiteiten uit het Erfgoeddagaanbod die een link hebben met het Europees jaar van het cultureel erfgoed

Organiserende deelnemer: Vredescentrum vzw
Lezing: Kiezen in Europa
Heb jij nog vertrouwen in de traditionele politieke partijen? Hoe staat het volgens jou met de democratie? Is de huidige situatie toekomstbestendig? Hoe kijken we hiernaar als we in het verleden kijken? En heb je het idee dat er iets te kiezen valt in Europa? Welke rol zullen referenda spelen in de toekomst van Europa? Het Vredescentrum en Europa Direct nodigen je uit om hierover in gesprek te gaan met journalist en antropoloog Joris Luyendijk.
Waar tijdens Erfgoeddag? Bernarduscentrum, Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen, van 11 tot 13 uur
Contact? info@vredescentrum.be, 03 292 36 51
 
Organiserende deelnemer: De Heikantse Bierliefhebbers vzw
Tentoonstelling: Welke keuzes maakt een brouwer? Welke keuzes maakt een bierconsument? 
Een brouwer maakt een aantal cruciale keuzes: type bier, grondstoffen, brouwwijze. Ook de bierconsument maakt keuzes: iedereen heeft z'n smaakvoorkeur. Kom kennismaken met de tradities en aspecten van het brouwen. Proevertjes inbegrepen! Onze Belgische biercultuur is ondertussen door UNESCO erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. 
Waar tijdens Erfgoeddag? Bierclub in Hof Pastorie, Heistsebaan 2590 Berlaar, van 14 tot 20 uur
 
Organiserende deelnemer: Raversyde Atlantikwall in samenwerking met dienst NME Provincie West-Vlaanderen 
Tentoonstelling: Kiezen is verliezen - Boterhammen met zand
De Duitsers namen tijdens WOII grote delen van Europa in, die ook verdedigd moesten worden. Hiervoor maakten ze keuzes. Aan de hand van een familievriendelijk parcours, waarin je o.a. je eigen zandbunker kan bouwen, kom je te weten hoe Hitler de bal mis sloeg en zo de oorlog verloor.
Waar tijdens Erfgoeddag? Raversyde - ANNO 1465, Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende, van 10 tot 18 uur
 
Organiserende deelnemer: Erfgoedcel Brussel
Wandeling: De begankenis van Brussel kiest voor Molenbeek
De begankenis kiest dit jaar voor een van de kleurrijkste gemeenten, met bruisende en onbekende locaties. Korei leidt je langs een van de oudste kanalen in Europa met multiculturele en industriële dynamiek naar Foyer, Momuse en La Vallée, de Zennetuin en de AJJA fabriek. De begankenis loopt langs de sporen van de migratie met een bezoek aan het gloednieuwe Momuse, la Fonderie en het gemeentehuis.
Waar tijdens Erfgoeddag? Brass’art, Gemeenteplein 28, Molenbeek om 10, 10.30, 11, 11.30, 13.30, 14, 14.30 en 15 uur 
Contact? chantal.brems@vgc.be of 0477 22 70 41
 
Organiserende deelnemer: Stichting Erfgoed Eisden, dienst Erfgoed Maasmechelen 
Tentoonstelling: De keuzes in Eisden Tuinwijk vanop de kerktoren
Waarom kozen arbeiders uit heel Europa ervoor om in de mijn te komen werken? En waarom besliste een groot deel van de lokale bevolking om dat niet te doen? Gidsen geven je uitleg boven op de toren van de Sint-Barbarakerk. Je hebt er een prachtig uitzicht op Eisden Tuinwijk, Connecterra en de oude mijnsite. Een ideale plek dus om je onder te dompelen in de geschiedenis van de wijk én van de mijn.
Waar tijdens Erfgoeddag? Sint-Barbarakerk Eisden, Kastanjelaan 26, 3630 Eisden-Maasmechelen, van 10 tot 18 uur
Contact? leen@mijnerfgoed.be en 0495 82 32 92
 
Organiserende deelnemer: Heemkundig Genootschap 'van Witthem'
Panelgesprek: Kiezen voor Europese verbroedering. De jumelage in Beersel
De gemeente Beersel kiest er actief voor om zich in te zetten voor Europese verbroedering. Via wederzijdse uitwisselingen gingen tal van Beerselaars enkele dagen logeren bij buitenlandse gastgezinnen, waardoor innige vriendschapsbanden groeiden. Een aantal spilfiguren vertellen je honderduit over hun ervaringen. Foto's, affiches en voorwerpen dompelen je helemaal onder in de sfeer van toen.
Waar tijdens Erfgoeddag? Zaal Blokdoos, Beerselsestraat 2, 1652 Lot, van 10 tot 18 uur
Contact? archief@beersel.be, 02 359 17 40