Blijf bij de les, op Erfgoeddag in Haspengouw

C_Collectie_Basisschool_De_Valke_Lichtervelde_via_ErfgoedbankMidwest

Blijf bij de les, op Erfgoeddag in Haspengouw

Naar school gaan: een ervaring die jong en oud delen. Het klaslokaal, de leerkrachten, de verschillende vakken, het schoolregime, straffen, rapporten, schooluitstappen, spelen op de speelplaats … Het was er allemaal: 75 jaar geleden, 50 jaar geleden en vandaag. De oude schooltjes in Haspengouw spreken tot de verbeelding en roepen herinneringen op, zoveel is duidelijk. Het zijn uitgelezen plekken om het verleden te herbeleven. En wat meer is, (groot)ouders en (klein)kinderen kunnen er samen op ontdekking om verhalen van vroeger en nu met elkaar te delen. 

Op oude schoolbanken 

Enkele heemkundekringen gingen op zoek naar oud schoolmeubilair, didactische platen, landkaarten, meet- en schrijfgerief, schriften en schoolboeken om het schoolleven van toen tot leven te wekken. Op Erfgoeddag mogen bezoekers weer plaatsnemen op de schoolbanken.  

  • Waar diende dat ‘gat in de bank’ ook alweer voor?  
  • Hoe zag België er in die jaren op een landkaart uit?  
  • Wat weet je nog van die éne strenge juf of meester? Van de deugnieterijen in de klas?  
  • En hoe werd je gestraft als je het te bont maakte?  

Het belooft alvast een nostalgische dag te worden op 24 april. In Nieuwerkerken kunnen kinderen op de foto, net als schoolkinderen van zeventig jaar geleden. In Riemst doen de bezoekers tijdens een gezinsfietstocht niet één maar zelfs vier schooltjes aan. Daar voeren ze opdrachten uit en doen ze verschillende interactieve activiteiten. Wie weet levert de wedstrijd meer op dan een ‘goed rapport’? In Sint-Truiden laat Museum DE MINDERE dan weer een licht schijnen op het schoolmateriaal van de ‘gewijde geschiedenis’ en in de abdij ontdekken bezoekers getuigenissen over het schoolleven van de jaren 50, 60 en 70 in de unieke seminariebibliotheek. In Bilzen vertellen bijzondere Bilzerse voorwerpen opmerkelijke verhalen en spelen jong en oud samen spelletjes van vroeger in de ‘Tijdscapsule’. Het aanbod is breed en spreekt vele facetten van schoolerfgoed aan. 

Mozes en de berg 

Kinderen bereiken op Erfgoeddag is niet evident. De aandacht voor schoolerfgoed dit jaar kan dus een prima aanleiding zijn om de activiteiten eens ánders te oriënteren. Als Mozes niet naar de berg komt … In Haspengouw bracht de uitnodiging van FARO om als ‘Erfgoedklasbak’ aan de slag te gaan erfgoedpartners uit de hele regio op de been. Ze grijpen de kans – sommigen voor het eerst – om hun erfgoedverhaal in de klas te brengen. Dat doen ze in één of twee lesuren, of tijdens een heuse projectdag.

In Alken neemt de Erfgoedraad de leerlingen van het 3e en 4e leerjaar een hele dag op sleeptouw, van de school, door het dorp – met oog voor het erfgoed onderweg – naar het heemkundig museum. Ambachtelijke, huishoudelijke en landbouwvoorwerpen brengen er het landelijke Alken van vroeger tot leven. Na de middag maken de kinderen kennis met de werking van de geschied- en heemkundige kring, met het archief en zijn schat aan informatie en met het sappige Alkerse dialect.

In Borgloon leidde het contact tussen een gedreven leerkracht en een even gedreven erfgoedexpert tot de uitwerking van een projectdag voor middelbare scholieren rond het Loonse erfgoed en de geschiedenis van de eigen stad. De dynamiek was er zo groot dat het project inmiddels ook werd opgepikt door een andere school. Erfgoed als hefboom voor school-overschrijdend samenwerken, mooi om te zien.

De kantklossters van Sint-Truiden en Bilzen begeleiden lagereschoolkinderen dan weer tijdens een creatieve workshop – daar gaan vele fijne vingers van smullen … 

Ongetwijfeld bieden deze, en de vele andere erfgoedvertellers, inspiratie voor volgende edities met de Erfgoedklasbakken! 

Zin in meer? 

Wil je mee over de schouders kijken van de Haspengouwse Erfgoedklasbakken? Volg hun avonturen op Erfgoed Haspengouw | Facebook en Instagram. Het volledige programma aan activiteiten in de regio ontdek je via de kaart op Erfgoeddag.be, of typ in de zoekbalk de naam van de gemeente/organisatie in waarnaar je op zoek bent. 

 

Foto: (c) Collectie Basisschool De Valke Lichtervelde via ErfgoedbankMidwest