De VRT duikt samen met een groep leerlingen in haar archief 

Kathleen Bertrem, medewerker VRT Archief 

De VRT duikt samen met een groep leerlingen in haar archief 

De nationale coördinatie van Erfgoeddag kan dit jaar rekenen op de ondersteuning van Leila Ahmad en Céline Torre, studentes communicatiemanagement aan EHSAL Brussel. In een reeks blogberichten en Instagramposts nemen zij je de komende dagen mee langs een aantal fijne Erfgoeddagplekken in Vlaanderen en Brussel. 

Zo gingen ze ook langs bij Kathleen Bertrem in het VRT-archief. Kathleen Bertrem is verantwoordelijk voor de organisatie van de Erfgoedklasbakken en de VIP-rondleidingen in het VRT-archief en de samenwerking met FARO. Ze is verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie over het VRT-archief en werkt ook samen met externe partners om het archief zichtbaarder te maken, o.a. via onderwijskanalen zoals Het Archief voor Onderwijs van meemoo. 

De VRT neemt dit jaar voor de allereerste keer deel aan Erfgoeddag! Wat hun ervaringen tot nu toe zijn, dat lees je hieronder. 

Bewuste keuze voor het onderwijs 

De VRT organiseert enkel activiteiten voor scholen lager en secundair onderwijs, tussen maandag 25 april en vrijdag 29 april. Voor hen is het belangrijk om zich te richten op de Erfgoedklasbakken omdat de organisatie zich wil inzetten voor het onderwijs.  

De VRT vindt het belangrijk dat jongeren de kans krijgen iets bij te leren over het archief van de Vlaamse omroep. Hoe werd er vroeger gefilmd? Hoe bewaren ze oud beeldmateriaal? En waarom is dat zo belangrijk?  

Een hele mooie kans voor leerlingen en leerkrachten om kennis te maken met het achter-de-schermen van de VRT, niet? De VRT hoopt dat de leerlingen aan het einde van de dag naar huis gaan en vol enthousiasme tegen hun ouders vertellen wat ze allemaal hebben geleerd.  

Trek je komend weekend naar Brussel? 

Ben je zelf geen leerkracht of student (meer)? Dan kan je eventueel aansluiten bij een van de privérondleidingen die de VRT af en toe organiseert. Zo nemen ze dit najaar ook deel aan het Weekend van de Klant. 

Uiteraard is er voor het publiek een ruim aanbod aan activiteiten, elders in Brussel. Dat programma ontdek je hier.  

Benieuwd om Kathleen in actie te zien? Een videoneerslag van ons bezoek aan het VRT-archief ontdek je op het Erfgoeddag-Instagramkanaal. 

 

Tekst met dank aan Leila Ahmad en Céline Torre 
Foto cover: Kathleen Bertrem, medewerker VRT Archief