Erfgoeddag maakt school én radio in Brugge

Erfgoedcel Brugge - Villa Bota - Erfgoeddag 2021

Erfgoeddag maakt school én radio in Brugge

Voor Bruggelingen is Erfgoeddag traditiegetrouw een heuse feestdag. Ook dit jaar pakt de stad uit met een programma dat het cultureel erfgoed van de stad op allerlei manieren viert. 

Met het centrale thema in het achterhoofd wordt het Brugse erfgoed dit jaar bekeken door de lens van onderwijs, school en educatie. Erfgoedcel Brugge voorziet daarnaast ook een heuse Erfgoeddag-week, met een programma dat exclusief op scholen is gericht. Anders dan in de rest van Vlaanderen en Brussel vindt deze week in Brugge plaats van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 april, de week voor Erfgoeddag dus. Vier dagen lang gaan erfgoedexperts langs in meer dan veertig klassen en vertellen er de leerlingen uitgebreid over hun vakgebied. 

Programma 

Dankzij een samenwerking met meer dan dertig erfgoedpartners kan je op Erfgoeddag op meer dan dertig plaatsen verspreid over heel Brugge terecht voor een reeks tentoonstellingen, vertelmomenten, wandelingen of demonstraties rond opvoeding en leren.  

  • Mijmer je graag nog eens over de spelletjes die je op de speelplaats speelde?  
  • Lig je af en toe nog in een deuk als je terugdenkt aan de grappenmaker van je klas?  
  • Of vraag je je nog steeds af wat er zich nu eigenlijk bevond achter die verborgen deuren in je oude schoolgebouw?  
     

Dan vind je zeker en vast je gading in het Brugse aanbod! Zo zijn er talrijke activiteiten voor het hele gezin. In een workshop voor Raakvlak Rakkers leer je bijvoorbeeld wat een echte archeoloog doet, en in een oude kantschool waar al jaren de techniek van het kantklossen wordt aangeleerd en doorgegeven  ontdek je al doende het Brugse kanterfgoed tijdens Kantklossen voor beginners

Met Kunst in de kapel maak je kennis met het erfgoed van de school Sint-Leo Hemelsdaele, dat gepresenteerd wordt in een hedendaagse architecturale constructie. Maar ook voor minder klassieke vormen van onderwijs is er plaats op deze Erfgoeddag. Martine Eeckhout toont hoe ze haar vakmanschap in de conservatie en restauratie van handschriften en oude drukken doorgeeft aan nieuwe leerlingen in Vakmanschap in een meester-leerling traject: conservatie van handschriften en oude drukken

Erfgoeddagradio 

Bovenop de normale activiteiten tijdens Erfgoeddag is er opnieuw Erfgoeddagradio. Erfgoedcel Brugge slaat daarvoor de handen ineen met Villa Bota. Samen serveren ze op zondag tussen 10.00 en 20.00 uur radio, live uitgezonden vanuit het Brugse Kantcentrum. 

De uitzending draait helemaal rond erfgoed en onderwijs en zal boeiende interviews, gevarieerde muziek en prikkelende momentjes bevatten. Luisteraars kunnen afstemmen op 106.4 FM, of naar villabota.be surfen voor een livestream.  

Zin in meer? 

Ontdek het lokale Brugse programma via deze website: erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2022. Volg zeker ook de sociale media van Erfgoedcel Brugge voor toffe updates en nieuwtjes op Facebook en Instagram

Foto: Radio maken tijdens Erfgoeddag 2021 via Erfgoedcel Brugge