Joeri Januarius 

Portret Joeri Januarius

Joeri Januarius 

In deze portrettenreeks vertellen medestanders van het eerste uur over hun ervaringen met het evenement. 

Wie bent u?

“Ik ben Joeri Januarius, coördinator van ETWIE, de expertisecel voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed in Gent. Na mijn opleiding als historicus en journalist behaalde ik eerst een doctoraat in de geschiedenis, vooraleer ik in de erfgoedsector begon te werken. Eerst als projectcoördinator, nadien, meer bepaald sinds 2015, als coördinator van ETWIE. Ik ben ook gastdocent aan de Universiteit Antwerpen. Ik heb een boon voor industrieel erfgoed, maar laat me graag prikkelen door ander erfgoed.” 

Wat is uw favoriete herinnering aan  Erfgoeddag?  

“Daarvoor moet ik niet ver teruggaan in de tijd. In 2019 stond Erfgoeddag in het teken van techniek en het daarbij horende vakmanschap. Het was een bijzondere editie, aangezien ateliers die doorgaans gesloten zijn voor het grote publiek, toen hun deuren openden. Een bijzondere kans dus om het ‘geheim’ van de vakman/vrouw te leren kennen. Op mijn programma stond onder meer een bezoek aan het atelier van edelsmid Patrick Storme. Patrick is een van de meesters die in 2019 een beurs ontving om zijn kennis rond het ‘ciseleren’ over te dragen aan een aantal reeds actieve edelsmeden. Tijdens die editie van Erfgoeddag kon je als bezoeker deze bijzondere techniek ontdekken. Naast creativiteit en zin voor esthetiek bestaat het vakmanschap uit een goede beheersing van de techniek en een goed aanvoelen van het materiaal. Het enthousiasme van mijn oudste zoontje om mee te gaan naar het atelier was aanvankelijk beperkt. Terug thuis kon hij niet snel genoeg zelf beginnen te ciseleren met een zelfgemaakte pons op een stuk karton … en onze tafel. Missie van ons bezoek, en Erfgoeddag, geslaagd!” 

Erfgoeddag bestaat 20 jaar. Wat is volgens u de impact van het initiatief op het cultureel-erfgoedveld?  

“Erfgoeddag is een vaste waarde geworden in de agenda van vele erfgoedliefhebbers. Voor heel wat organisaties is het een kans om hun werking te laten zien aan zowel een vast als een ander publiek. Door de schaalgrootte en de omvang van het evenement stel ik vast dat Erfgoeddag steevast op (lokale en Vlaamse) media-aandacht kan rekenen. Het belang van dergelijke nieuwsitems is niet te onderschatten: het vestigt de aandacht op ons cultureel erfgoed en de inspanningen die individuen, verenigingen en organisaties doen om dat erfgoed te borgen. In dat opzicht zou het natuurlijk elke dag Erfgoeddag mogen zijn natuurlijk.”