Kamelen op de speelkoer! Ontdek ze in de Cultuurregio Leie Schelde

Huis van Alijn archieffoto

Kamelen op de speelkoer! Ontdek ze in de Cultuurregio Leie Schelde

Er valt weer heel wat te beleven op Erfgoeddag in de Cultuurregio Leie Schelde. Ga eropuit met de fiets, dompel je onder in het kunstenaarsleven in Machelen-aan-de-Leie, luister naar wonderlijke verhalen in de Wunderkammer in Deurle en zoveel meer. Benieuwd? In deze blog ontdek je alvast wat proevertjes. 

Eropuit met de fiets ‘Van koer tot koer, de scholentoer’ 

Naar aanleiding van Erfgoeddag met het thema ‘onderwijs’ brengt de Cultuurregio Leie Schelde het rijke schoolverleden van de regio in de kijker met de nieuwe fietsroute ‘Van koer tot koer, de scholentoer’. Het wordt een gezellige fietsrit langs oude schooltjes in de regio. 

Spring met vrienden en familie op de fiets en herbeleef een schooldag van toen met interessante weetjes en leuke anekdotes. Wist je dat er vroeger weleens een kameel op de speelkoer stond? Je kan kiezen uit drie fietslussen van 28, 30 en 35 km. 

Download de brochure ‘Van koer tot koer, de scholentoer’ of haal deze vanaf 19 april af op het kantoor van de Cultuurregio Leie Schelde (Tolpoortstraat 79, Deinze), in je lokale bib, cultuur- of toerismedienst in de Cultuurregio Leie Schelde.  

Ontdek de oude schooltjes op de Erfgoedbank Leie Schelde 

Op de Erfgoedbank Leie Schelde kan je grasduinen in oude foto’s over het schoolverleden met de digitale expo ‘Van koer tot koer, de scholentoer’. Lees er leuke anekdotes en merkwaardige schoolverhalen van vroeger. De Erfgoedbank Leie Schelde wil het verleden van zes gemeenten bewaren: Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte. Dankzij de Erfgoedbank Leie Schelde krijgt het collectieve geheugen van de regio een plek, een stem en een gezicht: www.erfgoedbankleieschelde.be.  

In de wereld van de kunstenaar 

Welkom in de leefwereld van Martin Wallaert in Machelen-aan-de-Leie, een van de laatste Latemse kunstenaars. In zijn lange carrière kruiste hij het pad van Léon De smet, Albert Claeys, Juliaan Lampens … Omdat hij ervan overtuigd is dat kunst vrij toegankelijk moet zijn voor iedereen en er geen drempel mag zijn naar kunst en cultuur, neemt Martin je maar wat graag mee in zijn atelier. 

Publieksmoment ‘Kom op Verhaal’ 

Naar aanleiding van de vertellerscursus ‘Kom op Verhaal’ onder leiding van rasverteller Frank Degruyter organiseert Cultuurregio Leie Schelde in samenwerking met Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle een publieksvoorstelling. Luister naar de verhalen in de wonderlijke setting van de Wunderkammer.  

Erfgoeddag wordt opnieuw een feest!

Wil je ook deelnemen aan deze gratis activiteiten in de Cultuurregio Leie Schelde? Hier lees je het volledige regioprogramma. Wist je dat er tijdens de schoolweek na Erfgoeddag ook Erfgoedklasbakken naar de scholen trekken? Verteller Koen Demuynck en kuipster Marleen Bonami organiseren workshops in de klas. En tot slot kunnen leerlingen in het mudel, Museum van Deinze en de Leiestreek, deelnemen aan de activiteit ‘Het mudel van de toekomst’.  

Foto: (c) Huis van Alijn