Maagdenhuis zet in op verbeelding 

De Was (c) Cultureel Erfgoed Annuntiaten, Heverlee

Maagdenhuis zet in op verbeelding 

De nationale coördinatie van Erfgoeddag kan dit jaar rekenen op de ondersteuning van Leila Ahmad en Céline Torre, studentes communicatiemanagement aan EHSAL Brussel. In een reeks blogberichten en Instagramposts nemen zij je de komende dagen mee langs een aantal fijne Erfgoeddagplekken in Vlaanderen en Brussel. Zo gingen ze langs bij Dirk Kint, publiekswerker van het Maagdenhuis in Antwerpen. 

Van meisjesweeshuis tot museum 

Sinds 1930 is het Maagdenhuis een museum waarin de kunstcollectie wordt tentoongesteld; voordien was het een meisjesweeshuis. De museummedewerkers doen elk jaar mee aan Erfgoeddag, ondertussen een ijkpunt in hun jaarwerking. Het team ervaart het als een leuke uitdaging om elk jaar in te zetten op het jaarlijks wisselende Erfgoeddagthema. Het stimuleert creatieve activiteiten, nieuwe samenwerking en zet de medewerkers aan om anders naar de collectie te kijken.. 

Als publiekswerker voor Het Maagdenhuis van de stad Antwerpen neemt Dirk Kint ons mee op sleeptouw in het Maagdenhuis. Het Maagdenhuis speelt in op de verbeelding en wil met workshops de werking van het weeshuis weer tot leven brengen. 

Als erfgoedinstelling die inzet op de sociale zorg en het erfgoed van Antwerpen volgt het museum niet alleen nauwgezet de Erfgoeddag op, maar doet het ook mee aan Open Monumentendag. Het Maagdenhuis is namelijk een beschermd monument. Of misschien bezocht je het museum al tijdens publieksevenementen zoals Schatten van Vlieg, Krokuskriebels of Museumnacht Antwerpen? 

Workshops op Erfgoeddag 

Het museum voorziet op Erfgoeddag de hele dag door workshops. Een overzicht daarvan vind je hier. Geen zorgen over reservaties, kom gewoon langs en doe mee aan de workshops waar je zin in hebt! Ben je leerkracht? Dan kan je met je klas terecht in een van de workshops die ze tussen 25 en 29 april organiseren, tijdens de Erfgoeddag-week

De plannen voor Erfgoeddag? Medewerkers zullen je niet alleen meer vertellen over het meisjesweeshuis, maar in de workshops ervaar je ook zelf hoe je kan kantklossen, hoe de was vroeger werd gedaan, hoe je schrijft met een ganzenveer en hoe je zelf inkt kan maken. 

In de kapel wordt er een klasje van vroeger ingericht en kan je  je hersenen pijnigen tijdens een quiz met weetjes over het Maagdenhuis. 

Trek je komend weekend naar Antwerpen? 

Benieuwd om Dirk in actie te zien? Een videoneerslag van ons bezoek aan het Maagdenhuis ontdek je op het Erfgoeddag-Instagramkanaal. Uiteraard is er voor het publiek een ruim aanbod aan activiteiten, in Antwerpen en elders in Vlaanderen. Het uitgebreide Antwerpse programma ontdek je hier

 

Tekst met dank aan Leila Ahmad en Céline Torre 
Foto cover: De Was (c) Cultureel Erfgoed Annuntiaten, Heverlee