Peter Laroy

Portret Peter Laroy

Peter Laroy

In deze portrettenreeks vertellen medestanders van het eerste uur over hun ervaringen met het evenement. 

Wie bent u?  

“Mijn naam is Peter Laroy. Ik ben directeur van Liberas, het erfgoedcentrum voor de geschiedenis van het vrijheidsideaal. We zijn een archiefinstelling die zich richt op personen, denkgroepen, (niet-zuilgebonden) beroepsorganisaties, vrije beroepen en allerlei andere groepen die een bijdrage lever(d)en aan het realiseren van het vrijheidsideaal. Tegelijkertijd ben ik ook lid van de raad van bestuur van FARO en voorzitter van de vrijwilligersorganisatie Erfgoed Aalter.” 

Wat is uw favoriete herinnering aan  Erfgoeddag?  

“In 2019 was het thema van Erfgoeddag ‘Hoe maakt u het?’ Het team van Liberas greep de voorzet aan om een mooi idee uit de hoed te toveren, letterlijk: we openden een expo waarin hoeden en hoeden maken centraal stonden. Op Erfgoeddag zelf kwam een dozijn hoedenmakers in opleiding hun kennis en kunde demonstreren, dankzij de medewerking van een Centrum voor Volwassenenonderwijs. Twee hoedenwinkels uit Gent doken in hun archief en riepen met prachtige hoeden en aanverwant archiefmateriaal de sfeer van weleer op. Het ging die dag niet enkel over hoeden (maken). Een boekbinder demonstreerde, op zijn vraag, ook dat ambacht bij ons. Hoeden en boeken, je zou ze niet meteen samenzetten maar de welbespraaktheid van de man en zijn onmetelijke liefde voor zijn vak kwamen de sfeer enkel maar ten goede. De combinatie van deze componenten leidde tot een bijzonder geslaagde dag en leverde ons het hoogste aantal bezoekers ooit op voor een Erfgoeddag. Daarover was iedereen heel tevreden.   

Als erfgoedvrijwilliger in eigen gemeente heb ik dan weer de beste herinneringen aan de editie van 2012, met als thema ‘Helden’. Het prachtige kasteel van Poeke (Aalter) vormde in dat jaar, zoals bijna elk jaar, het decor om ons erfgoed in de kijker te zetten. Tijdens Erfgoeddag stelde het gemeentebestuur een gerestaureerde landkaart voor en voorzag ze in een kleine tentoonstelling met foto’s van alledaagse ‘helden’. In de voormiddag vond in het dorp ook de lancering in openlucht plaats van een nieuw streekbier, de Poeksen Bruinen. Als erfgoedvrijwilliger van dienst was ik gevraagd om een en ander te vertellen over de historiek van bier en bierbrouwen. Alles ging goed. Tot de fonteinen op het plein om de zoveel minuten water spuwden en mij zo overstemden. Niemand hoorde nog mijn verhaal. Toen de biertent voor de gratis proeverij opende was de aandacht helemaal weg. Vele uren voorbereiding en opzoekingswerk dienden de duimen te leggen. Maar ook onze biercultuur is natuurlijk erfgoed en ik bewaar er een mooie herinnering aan.” 

Erfgoeddag bestaat 20 jaar.  Wat  is volgens u de impact van het initiatief op het cultureel-erfgoedveld?  

“Een evenement als Erfgoeddag zet het erfgoedbewustzijn op scherp, zowel bij organisatoren als bij publiek. Een professionele organisatie steekt net een tandje bij, een lokaal bestuur luistert voor een keer meer naar de schepen van Cultuur en het publiek is enthousiast om nieuwe, leuke en spannende dingen te ontdekken en bijna altijd is dat ook zo. De zoektocht naar nieuwe en boeiende invalshoeken, waarbij flink out of the box gedacht wordt, maakt Erfgoeddag voor iedereen die participeert tot een boeiend verhaal.”