Roeselare, thuisstad van de koers 

KOERS

Roeselare, thuisstad van de koers 

KOERS. Museum van de wielersport bevindt zich in Roeselare. Dat is geen toeval, want de regio staat bekend als de bakermat van de wielersport in Vlaanderen. “Het gebouw waarin het museum zich bevindt, dateert uit het begin van de 20e eeuw en is oorspronkelijk gebouwd als brandweerkazerne”, vertelt publiekswerker Silla Callewaert. “Sindsdien kende het meerdere functies totdat het stadsbestuur in de jaren ’60 van de vorige eeuw besloot om het om te bouwen tot een stadsmuseum over volkskunde en plaatselijke geschiedenis. Nadat het collectieprofiel meer en meer opschoof in de richting van fietsen en wielersport, opende in 1998 het Nationaal Wielermuseum de deuren. Vandaag ligt de focus op het wielrennen zelf.” 

Silla: “Wielrennen is bij uitstek een volkssport: een sport door en voor de mensen. Het museum vindt het dan ook belangrijk om de collectie zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo is er een ‘service table’ waarmee bezoekers op een interactieve kaart kunnen opzoeken waar er zich in de Belgische publieke ruimte referenties naar wielrennen bevinden. De kaart is nooit helemaal af, en het is de bedoeling dat de bezoekers ons helpen om de kaart zo accuraat mogelijk te houden.” 

Erfgoeddag is voor KOERS een manier om met een ander publiek in contact te komen en andere geïnteresseerden aan te spreken. Een museum over de wielersport is immers zeer specifiek. Erfgoeddag laat hen toe andere verhalen te vertellen en zo een diverser publiek aan te trekken. Erfgoeddag is hét moment om ideeën uit te proberen en unieke verhalen te vertellen.  

Tijdens het Erfgoeddagweekend viert KOERS tweemaal feest. Want voor de 20e editie van Erfgoeddag trekt KOERS de kaart van het wereldkampioenschap wielrennen. Precies 100 jaar nadat het allereerste WK georganiseerd werd, komt de hoogmis van het wielrennen opnieuw thuis in België. Tijdens Erfgoeddag gooit KOERS de deuren van zijn KOERSbus open voor het publiek. Stap aan boord en laat je meevoeren langs 10 ‘Belgische’ wieler-WK’s. 

----

Tekst: Mahroo Mehdipour en Sophie Poblome 
Foto:  KOERS door Mahroo Mehdipour voor FARO