Sven Gatz

Sven Gatz

Sven Gatz

Wie bent u?  

“Ik ben Sven Gatz, vandaag Brussels minister van Financiën, Begroting, Openbaar Ambt en de Promotie van Meertaligheid. Van 2014 tot 2019 was ik Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brusselse Aangelegenheden.” 

Hoe zag u het initiatief evolueren? 

“Heel mijn volwassen leven al was ik een geïnteresseerde liefhebber van erfgoed, onroerend, roerend en immaterieel. Erfgoeddag is altijd een leuke dag. Er valt van alles te beleven en te bewonderen en met veel plezier heb ik het initiatief zien groeien tot de klassieker in de Vlaamse culturele kalender die het geworden is.  “ 

Wat is uw favoriete herinnering aan Erfgoeddag? 

“Zeker in de periode toen ik Vlaams minister van Cultuur was, bewaar ik vele goede herinneringen aan Erfgoeddag. Als favoriete herinnering kies ik voor mijn bezoek aan de Woning Roelants in Lennik, in de volksmond ook wel de ‘Bunker van Lennik’ genoemd. Schrijver Maurice Roelants liet in 1962 op de Tomberg midden in de velden een eigen vrijstaande woning ontwerpen door de beroemde en vooruitstrevende architect Willy Van Der Meeren. Tijdens mijn fietstochten in het Pajottenland had die merkwaardige woning me al vaak geïntrigeerd, maar ze kunnen bezoeken vervolledigde echt het plezier.” 

Erfgoeddag bestaat 20 jaar. Wat is volgens u de impact van het initiatief op het cultureel-erfgoedveld?  

“Het leuke aan Erfgoeddag is dat het evenement zo inspirerend werkt, voor het kwart miljoen bezoekers die het uniek cultureel erfgoed in hun buurt of verder weg op die dag gratis kunnen bezoeken. Maar Erfgoeddag biedt ook de nodige zuurstof en motivatie aan al die organisatoren, vrijwilligers, verenigingen … die ons cultureel erfgoed in stand houden, bewaren en voor een stuk zelfs uitvinden. Want elk voorwerp dat we nu gebruiken, elk bouwsel dat we optrekken, elk gebruik, feest of evenement dat we nu delen of waaraan we participeren kan morgen erfgoed zijn. Erfgoed bewonderen maar het ook bewaren en delen is daarom erg bevredigend. Als bierliefhebber was 30 november 2016 daarom een van mijn hoogdagen als Cultuurminister: dan erkende Unesco onze Belgische biercultuur als immaterieel erfgoed.”    

Foto: Sven Gatz