Terug naar school in Tienen 

Eve Van Dael en Jürgen Vanhoutte, medewerkers van Erfgoedsite Tienen 

Terug naar school in Tienen 

De nationale coördinatie van Erfgoeddag kan dit jaar rekenen op de ondersteuning van Leila Ahmad en Céline Torre, studentes communicatiemanagement aan EHSAL Brussel. In een reeks blogberichten en Instagramposts nemen zij je de komende dagen mee langs een aantal fijne Erfgoeddagplekken in Vlaanderen en Brussel. We starten bij Eve Van Dael en Jürgen Vanhoutte, medewerkers van Erfgoedsite Tienen. 

Tienen zet in op cultureel erfgoed   

Erfgoedsite Tienen organiseert zowel een aanbod voor jou, op zondag 24 april, als voor scholen lager en secundair onderwijs, tussen maandag 25 en vrijdag 29 april. Ze deden hiervoor een oproep aan de Tienenaars om deel te nemen. Ze riepen de inwoners op om hun oude klasfoto's mee te brengen en de scholen om hun erfgoed, dat ze bewaard hebben, uit te lenen voor de tentoonstelling. 

Het thema van dit jaar sprak de medewerkers van Erfgoedsite Tienen aan omdat dit over het eigen, persoonlijk erfgoed van mensen gaat. Mensen kunnen zich herkennen in klasfoto's en schoolschriften. Het is een onderwerp dat erg leeft. In Tienen waren er veel positieve reacties van de schooldirecties en van de Tienenaars. Ze brachten veel meer dan alleen klasfoto's, bv. schoolrapporten van hun overgrootouders.   

Die deelname op zondag – Erfgoeddag – is niet nieuw. De Erfgoedsite vindt het belangrijk om jaarlijks deel te nemen. Ze zien dit als een kans om het cultureel erfgoed van Tienen in de kijker te zetten. Niet alleen gebouwen, maar ook roerend en immaterieel erfgoed. Zo doen ze jaarlijks ook mee aan Open Monumentendag. De tentoonstelling met foto’s en ander persoonlijk schoolerfgoed loopt na Erfgoeddag nog door tot het einde van het jaar. 

De Erfgoedklasbak: geef een uur aan cultuur! 

Heel wat erfgoedmedewerkers trekken tussen 25 en 29 april naar klassen overal in Vlaanderen en Brussel. Dat doen ze binnen het concept van de Erfgoedklasbakken. Meer info daarover lees je hier. Zo ook in Tienen. Daar organiseren Eve en Jürgen  twee workshops en een les.  

  • Eén workshop gaat over archeologie. Hoe denkt een archeoloog? Hoe gaat een archeoloog op de site te werk?  
  • De tweede workshop is een bezoek aan het depot georganiseerd door Eve. Twee scholen komen alvast een kijkje nemen achter de schermen. 
  • Aansluitend zal Jürgen in het Atheneum lesgeven over hoe een dag uit het leven van een 17e -eeuwse middelbare scholier eruitziet. 

Trek je komend weekend naar Tienen? 

Een bezoek aan Erfgoedsite Tienen is zeker aan te raden. Alle informatie over het programma op 24 april en tijdens de aansluitende week vind je hier! Benieuwd om Eve en Jürgen in actie te zien? Een videoneerslag van ons bezoek ontdek je op het Erfgoeddag-Instagramkanaal. 

Tekst met dank aan Leila Ahmad en Céline Torre 
Foto cover: Eve Van Dael en Jürgen Vanhoutte, medewerkers van Erfgoedsite Tienen