Volgende halte … Schaarbeek 

Train World

Volgende halte … Schaarbeek 

Train World bevindt zich op een centrale plek in het Belgische spoornetwerk, pal naast de eerste spoorlijn voor reizigersvervoer op het Europese vasteland, tussen Brussel en Mechelen. Het museumcomplex bestaat uit het gerestaureerde station Schaarbeek en een nieuw museumgebouw. Train World vertelt de geschiedenis van de Belgische spoorwegen en wil – onder meer – mensen aanmoedigen om de trein te nemen. Jaarlijks vallen er een aantal tijdelijke tentoonstellingen te ontdekken. Momenteel is dat de expo Choco Loco, verlengd tot 18 april 2021. 

Kris Vlaeminck is verantwoordelijk voor de publieke activiteiten van Train World. Hij vertelt: “Families zijn een belangrijke doelgroep, want kinderen worden enorm aangesproken door de monumentaliteit van treinen. Een trein is ook een dankbaar en tegelijk uitdagend voorwerp om te tekenen.” De scenografie van Train World is bijzonder. Kris: “Het is alsof je een theater binnenwandelt.” 

Wat heeft Erfgoeddag Train World te bieden? Kris: “Erfgoeddag geeft je de gelegenheid om op een andere manier naar je collectie te kijken en andere manieren te vinden om die te presenteren. Het is een trigger.” Oorspronkelijk wilde Train World voor de door corona uitgestelde Erfgoeddag 2020-editie de uitgebreide affichecollectie van NMBS in de kijker zetten. Die bevat namelijk ook heel wat posters over nachttreinen. Tijdens Erfgoeddag 2021 is Train World echter in volle opbouw voor zijn volgende expo over China. Gelukkig waren de voorbereidingen niet voor niets. Tijdens de zomervakantie werd de affichetentoonstelling alsnog opgesteld, met positieve reacties tot gevolg.  

In de toekomst denkt Train World aan een grotere expo over deze collectie. Meteen het bewijs dat Erfgoeddag perfect kan dienen als proefmoment. Kris: “Erfgoeddag is een ideaal moment om ideeën te testen, en na te gaan of ze verder ontwikkeld kunnen worden. Uiteraard moet je ook voor één dag of weekend, hoe kort ook, altijd je beste beentje voorzetten. Toch blijft het experiment heel waardevol, net als het publieksbereik van zo’n evenement als Erfgoeddag.” 

-------------- 

Deze blog maakt deel uit van een reeks gesprekken die Mahroo Mehdipour en Sophie Poblome voerden met enthousiaste Erfgoeddagdeelnemers. Andere verhalen in de reeks ontdek je elders op de Erfgoeddagblog. 
 

Tekst: Mahroo Mehdipour en Sophie Poblome 
Foto: Train World door Mahroo Mehdipour voor FARO