Yves Segers

Portret Yves Segers

Yves Segers

In deze portrettenreeks vertellen medestanders van het eerste uur over hun ervaringen met het evenement. 

Wie bent u?  

“Ik ben Yves Segers, directeur van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en professor Rurale Geschiedenis aan de KU Leuven. Als landelijke dienstverlenende organisatie ontfermt CAG zich over het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven.” 

Hoe was u betrokken bij de start van Erfgoeddag in 2001?  

“CAG is van start gegaan einde 2001. Bij die eerste Erfgoeddag waren wij er nog niet bij. Maar wel reeds in 2003, om ons koepelproject ‘Lekker Dier!?’ voor te stellen. Enkele jaren later, toen het algemene thema ‘In kleur’ was, verzamelden we samen met de Erfgoeddienst van de provincie Vlaams-Brabant familierecepten en bundelden we deze ‘gerechten met kleur en met smaak gekeurd’ in een leuke publicatie. Dat typeert ook onze aanpak: elk jaar werken we intens samen met andere organisaties, groot en klein, want een eigen presenteerplek hebben we niet. Met als resultaat dat CAG (als expertisecentrum en landelijke dienstverlenende rol) de voorbije jaren reeds op heel wat locaties present was tijdens Erfgoeddag.” 

Waarom vond u het belangrijk om van bij het prille begin te participeren?  

“Erfgoeddag is uitgegroeid tot de hoogdag van de cultureel-erfgoedsector. In de beginjaren was het initiatief nog kleinschalig, maar de potentie was reeds overduidelijk. Onder een gemeenschappelijke vlag, met bijhorende professionele communicatie, was het als jonge erfgoedorganisatie mogelijk om deel uit te maken van een grotere gemeenschap, om onze werking voor te stellen en vooral ook om de rijkdom van het agrarisch erfgoed in de kijker te zetten.” 

Hoe zag u het initiatief evolueren?   

“De voorbije jaren is Erfgoeddag een sterk merk geworden, met een grote impact op vele vlakken. Het aantal deelnemende erfgoedorganisaties is opmerkelijk toegenomen, het aanbod van activiteiten is groter en gevarieerder dan ooit. Bovendien verloopt de organisatie en de communicatie met de erfgoedgemeenschap uitermate professioneel. De themabrochures en inspiratiesessies reiken nieuwe ideeën aan en zorgen ervoor dat Erfgoeddag niet alleen een succesvol publieksevent is, maar ook vorming aanbiedt aan erfgoedmedewerkers. Er kan dan ook gesteld worden dat Erfgoeddag zijn plaats heeft veroverd naast andere events, zoals Open Monumentendag.” 

Wat is uw favoriete herinnering aan Erfgoeddag?  

“In 2019 was CAG actief op drie locaties. In Sint-Joris-ten-Distel (Beernem) stelden we het project over het lattenklieven voor, samen met de heemkundige kringen, vrijwilligers en de gemeente. In Moorsele (Wevelgem) zetten we samen met erfgoed zuidwest en de eigenaar voor de laatste keer de deuren open van landbouwmuseum Kapelriegoed. En in Leuven,ten slotte, brachten we in samenwerking met Plantentuin Meise het verhaal van koffie, dat kaderde in ons koepelproject ‘Koffiestories’. Ik heb toen een toer door Vlaanderen gereden en alle plaatsen bezocht en stond telkens versteld van de opkomst en het enthousiasme van de bezoekers. En, niet het minst, van de gedrevenheid van mijn CAG-collega’s.” 

Erfgoeddag bestaat 20 jaar. Wat is volgens u de impact van het initiatief op het cultureel-erfgoedveld?  

“Het belang van Erfgoeddag voor de erfgoedgemeenschap in Vlaanderen kan moeilijk worden overschat. Het is dé dag waarop de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel samen naar buiten treedt, en de rijkdom van het erfgoed (in al zijn diversiteit) onder de aandacht brengt. Het is meteen ook een poort en podium voor kleinere (vrijwilligers)organisaties om zich te presenteren aan een geïnteresseerd publiek en om samenwerking aan te gaan met andere partners.”