

Stap in het verleden
Erfgoed is zoveel meer dan alleen oude gebouwen en voorwerpen: het zijn verhalen, herinneringen en tradities die de plekken waar we wonen betekenis geven. En hoe kan je dit erfgoed beter ontdekken dan tijdens een wandeltocht?
Of je nu door de middeleeuwse straatjes van Brugge slentert, langs rustige landweggetjes wandelt of een verloren kasteelruïne ontdekt, elke route brengt je dichter bij het verleden. In deze blog nemen we je mee langs de mooiste wandelroutes, waar je onderweg wordt ondergedompeld in het Vlaamse en Brusselse erfgoed. Dus trek je wandelschoenen aan, laat je verrassen en stap met ons door de tijd!
Wildplukken in het park van de directeur
Tijdens Smaak van het Park maak je kennis met de eetbare natuur om ons heen. Wildpluk was vroeger een vanzelfsprekend onderdeel van onze voeding en ook vandaag groeien er verschillende eetbare planten in het wild. Denk maar aan brandnetels, rode klaver en bramen. Langs het Wildplukpad in Beringen leer je meer over deze soorten met een ontdekkingskaart of maak je tijdens een workshop je eigen wild kruidenzout. Een wildplukexpert begeleidt de wandeling en deelt interessante inzichten.
Sport en spel op de Heizel
De Brusselse Heizel heeft een rijke sportgeschiedenis die teruggaat tot de bouw van het Eeuwfeeststadion in 1930. Al bijna een eeuw is het een belangrijke plek voor sport en vrijetijdsbesteding, met onder andere voetbal-, atletiek-, tennis- en hockeyclubs. Laken Onthuld toont je dit sporterfgoed tijdens een begeleide wandeling langs verdwenen en nog bestaande sportlocaties, waaronder het Koning Boudewijnstadion. De rondleiding blikt ook terug op opmerkelijke sportmomenten, zoals de Brussels Grand Prix, en staat stil bij het Heizeldrama van 1985.
Hendrik Conscience achterna
Op Erfgoeddag krijgt een historische wandeling nieuw leven: het Hendrik Consciencepad. Deze 14,4 km lange route verbindt Halle, Dworp en Beersel en volgt het spoor van de schrijver Hendrik Conscience, die in de Zennevallei inspiratie vond voor zijn roman Eene Verwarde Zaak. Ontstaan in 1932 en ingehuldigd als het eerste bewegwijzerde pad van de Vlaamsche Toeristenbond, is de route vandaag niet langer gemarkeerd, maar nog steeds te volgen langs bijzondere plekken. Vanaf zondag 27 april is de wandeling beschikbaar als audiovisuele route via een gratis brochure met QR-codes of via de ErfgoedApp.
Blotevoetenwandeling door de geschiedenis
Tijdens deze bijzondere rondleiding langs volkstuintjes en ecologische schuilplekken ontdek je niet alleen de natuur, maar ook de verborgen verhalen van het Laatste Huis in Mechelen. Op blote voeten loop je door het landschap en kom je verrassende weetjes over de lokale geschiedenis te weten, waaronder het verhaal van de wereldberoemde Mechelse peer.
Geocoachen met Edgar Tinel
Verken het Tinelpad en duik in het verleden van componist Edgar Tinel. Deze 4,5 km lange geocachingroute neemt je mee van zijn geboortehuis tot Duizend Appels, waar zijn zuster een bloemisterij had. Langs het traject liggen zeven verborgen caches die je meer vertellen over zijn leven en werk. Lukt het jou om alle caches te vinden? Combineer deze speelse zoektocht met een museumbezoek, waar je doorlopend kan aansluiten bij een rondleiding en meer te weten komt over deze invloedrijke Belgische componist.
Wandel-fotozoektocht
Verken de geschiedenis van de luchtvaart tijdens een 6 km lange fotozoektocht rond de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem. Ontdek verdwenen vliegvelden, monumenten en overgebleven gebouwen die het verhaal van deze plek vertellen. Onderweg kan je een bezoek brengen aan de tentoonstelling van IPMS Moorsele en het FAS luchtvaartmuseum. De wandeling is ideaal voor gezinnen en biedt niet alleen een boeiende ontdekkingstocht, maar ook de kans om mooie prijzen te winnen. Doe mee en maak kans op een luchtdoop voor drie personen, een boek, modelbouwkits of een petje!