Afbeelding
De loterij in Brugge in 1441

De Nationale Loterij is Erfgoed

Spellen vragen vaak om een flinke dosis strategie, behendigheid en concentratie ... maar ook geluk speelt een doorslaggevende rol. In loterijspelen is geluk de sleutel: deelnemers zetten in met een bescheiden bedrag en hopen dat het lot hen gunstig gezind is. De spanning van het moment, de magie van het onverwachte en de droom om te winnen maken loterijspelen, zoals die van de Nationale Loterij, voor velen onweerstaanbaar. Maar wist je dat onze Loterij buiten een spel, ook een motor voor maatschappelijke verandering is, en daarmee tot ons erfgoed behoort? De eerste 'moderne' loterij vond namelijk plaats in Brugge, al in 1441. 

Bekijk de publicatie  TE BRUGGHE  ENDE ELDERE: wandeling langs het het loterijverhaal in Brugge 

Om publieke werken te financieren, organiseerde die stad in dat jaar een loterij. Dit initiatief bood een alternatief voor belastingen en bleek in een mum van tijd zeer populair. Burgers kochten loten, waarmee zowel prijzen als ambten werden verloot. Loterijen werden niet alleen gebruikt voor stadsontwikkeling, maar ook voor andere doelen. In de 19e eeuw speelde de loterij bijvoorbeeld een rol in de dienstplicht. Jongemannen trokken een lot, en wie pech had, moest voor lange tijd onder de wapenen. Deze praktijk inspireerde Hendrik Conscience voor zijn bekende roman ‘De Loteling’. 

In de 16e en 17e eeuw kregen loterijen een maatschappelijk karakter: opbrengsten werden gebruikt voor goede doelen zoals scholen en armenzorg. Die traditie leeft voort en zo is een loterij een fundraiser avant la lettre. Sinds 1934, met de oprichting van de Belgische Nationale Loterij, vloeit 100% van de opbrengsten naar talloze diverse goede doelen. Vandaag zijn de loterijspelen geëvolueerd met technologie. Waar vroeger fysieke urnen werden gebruikt, kunnen spelers nu ook online hun loten invullen. De Nationale Loterij blijft spelers en de samenleving verbinden met de droom van een grote winst én de kans om iets bij te dragen aan de samenleving. Met elke trekking speel je een spel met dame fortuna en houd je een traditie van eeuwen in stand! 

Wist je dat? Zelfs etymologisch komt het woord loterijen van het Brugs 'lotinghe' dat van het woord 'lot' komt. In 1441 vond op de Grote Markt van Brugge de eerste 'moderne' loterij plaats die het vertrekpunt zou vormen voor loterijen over de hele wereld en die andere steden als Rome, Genua en Venetië inspireerde om een 'lot-to' te organiseren. Lotto groeide sindsdien uit tot een internationale naam.

Lees meer over het cultureel erfgoed van de Nationale Loterij

Dit jaar krijgen we steun van de Nationale Loterij, waardoor we onze publicatie over sporterfgoed, InspiratieTOEL en onze website en promocampagnes nog krachtiger konden maken.